Hoppa till sidans innehåll

Vad händer på banan?

2018-08-23 12:13
Efter den långa perioden med extrem värme utan något regn, har banan tagit mycket stryk och så stora områden med torrsprickor har vi aldrig förr haft. Även hål 5, som normalt sett alltid är lite blötare än övriga, har fått sin beskärda del av torkan.
  • Uppdaterad: 2018-08-24 08:28

Vad gör vi nu för att komma tillrätta med detta?

Mikael "Bobban" Frisk, bankonsulent på Svenska Golfförbundet, har varit här och tittat ett par gånger de senaste 2 veckorna samt vi har fortlöpande telefonkontakt.

Sammanfattning och kommentarer från "Bobban", 17 aug 2018.

Det var riktigt skoj att se vad lite nederbörd och tillräckligt med bevattningsvatten kan göra susen på en bana. För 10 dagar sedan besökte jag klubben senast och efter det har ni vätmedelbehandlat, borstat, gödslat alla tee och fairways. Alla torkade torvor som förra gången såg ut som ostkanter hade gått tillbaka och låg nu ner och det började spira grönt igen på väldigt många ställen. Ok, att många sprickor kommer ni att få leva med resten av säsongen men förvandlingen är total på bara denna korta tiden. Bra jobbat alla inblandade parter!

                                 

                  Hål 12, v 28 2018                                          Hål 12, v 34 2018

När väl regnet kom för ett par veckor sedan, kunde vi börja jobba efter de rekommendationer vi fick. Vi lyckades också öka våra vattenreservoarer så att vi kunde börja vattna även fairways och tees omväxlande då inte allt vattnet behövdes på greenerna. När marken väl fått fukt kunde vi lägga på sk vätmedel för att ytterligare bevara fuktigheten. Hela banan har gödslats och vissa partier har stödsåtts. Vi har kört torra ytor med en borste för att rugga upp ytan så att vattnet har lättare att tränga ner och gräset ska få en chans att spira. Denna veckan har vi även vertikalskurit de partier som anses kunna komma tillbaka med växtlighet. De allra sämsta orådena med sprickor behöver ev fräsas upp och sås nytt gräs, eller repareras med ytterligare material, men vi avvaktar ytterligare lite nederbörd för att se hur det tar sig.

             

                        Hål 10, v 28 2018                                   Hål 10, v 34 2018

 När det gäller spelet på banan använder vi oss av tillfälliga lokala regler, lättnader och lägesförbättring, som finns anslagna på kansliet. Dessa kan komma att revideras efterhand så var observanta på vad som gäller.

Vi jobbar hårt och målmedvetet vidare med dessa åtgärder och hoppas att alla har förståelse för den uppkomna situationen. Naturligtvis måste vi även jobba vidare långsiktigt för att undvika dessa problem i framtiden.

Skribent: Lene Svensson
Epost: Adressen Gömd

Aktuellt på banan

Banan har fortfarande stora skador/defekter, främst på hål 10-18, pga den extrema torkan i sommar men den börjar hämta sig. Vi har stödsått några tees, därav lite annorlunda placeringar av teekulorna. Detta påverkar INTE banans handikappgrundande. Vi hoppas på allas förståelse. Tillsvidare råder det reducerad greenfee. 

 

Hotellpaket 

Veckans meny

Golfkrogen

 

  Tidsbokning, tävlingsanmälan etc.

 

 

 

 

 

 

Postadress:
Älmhults GK - Golf
Äskya 1215
34390 Älmhult

Kontakt:
Tel: 047614135
E-post: This is a mailto link

Se all info